Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Geuzenveld, Slotermeer

< Naar archief overzicht
Dit plan is door naar de stemfase!

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is door naar de stemfase!

Transformatie plein Harry Koningsbergerstraat!

Door: Natasja Alers
10 juli 2020

Een aantrekkelijk plein realiseren met zitobjecten, kunst en groen met als doel; een eyecatcher die de buurt verbind en verbeterd!

Het pleintje aan de Harry Koningsbergerstraat en Fritz Conijnstraat biedt tal van mogelijkheden om de buurt te verbeteren, te vergroenen en buurtbewoners te verbinden en een veiliger gevoel te geven. Op dit moment staan er alleen fietsen en scooters, en word er bij de parkeerplekken afval gegooid en drugs gedealt in auto's. Dit kan anders! Om dit plein een visitekaartje te laten worden voor de buurt heb ik het volgende plan; plaats mooie zitobjecten in combinatie met een tweetal kunstwerken; sculpturen in mooie kleuren, die de bewoners portretteren van de buurt en de Westereind - Rietveld flat, maar daar later meer over! Daarnaast wil ik een aantal groene stroken maken op het plein met kruiden voor de buurt en bij vriendelijke planten, waar simpelweg een aantal rijen tegels verwijderd kunnen worden. Het groen, zitobject geven een gevoel van verbinding, gezelligheid en veiligheid en de kunstwerken verhogen de leefbaarheid van een buurt. Het plein heeft ook meer aanloop door de nieuwe brug die de verbinding met de Haarlemmerweg en station Sloterdijk makkelijker maken en maken het plein tot een eyecatcher als entree van Slotermeer. Zie foto voor het plein!

Het pleintje is gelegen tegenover de Westereind flat. Misschien in eerste instantie een grauw flatgebouw, maar in het echt een beschermd monument en ontworpen door architect Jan Rietveld (zoon van architect en meubelmaker Gerrit Rietveld) en uniek in haar soort. De flat is gebouwd in 1957, bedoeld voor alleenstaande mensen, wat in die tijd vrij ongebruikelijk was, omdat er met name gezinswoningen werden gebouwd. De kleuren en lijnen van het gebouw doen denken aan de kunststroming ''de Stijl'' met primaire kleuren aan de binnenkant en de grafische lijnen en de rastervormige gevel is anders dan bij andere flats. Maar ook had de flat een sociale functie; er zou voor de alleenstaande bewoners een dakterras en een restaurant met terras aan het water komen om de bewoners samen te laten komen. Helaas is dit er nooit gekomen en zit er op de plek van het restaurant nu een orthodontist. Nu wil ik deze sociale functie alsnog terugbrengen, maar niet alleen aan het gebouw, maar ook aan de buurt om zo de samenkomst van bewoners te stimuleren door, groen en kunst.

De sculpturen die ik wil maken verbeelden bewoners van de flat die toen als alleenstaande daar woonde eind jaren 50 tot nu. De zitobjecten krijgen de geometrische vormen van ''De Stijl'' en ik wil materialen gebruiken als hout en beton, die ook terug te vinden zijn in het gebouw.
Dit werk kan niet alleen een bijdrage leveren aan de buurt, maar ook aan de kunst en architectuurroute, waar ook andere werken onder vallen zoals de werken ''De Oase'' en de Gouden berg van Lennard van Munster.

Als bewoner van Slotermeer en trotse bewoner van de Westereind flat heb ik de buurt steeds mooier zien worden. Maar ook dat er nog een hoop beter kan in de buurt. Daarom hoop ik met dit project een bijdrage te kunnen leveren aan een socialer, groener en mooier Slotermeer.

Als beeldend kunstenaar heb ik ervaring met het maken van grote sculpturen en zal ik deze zelf vervaardigen en uitvoeren. De bankjes worden gemaakt door meubelmakers uit de flat Westereind en de buurt.


Argumenten

Argumenten voor

maarten | 10 juli 2020 15:44

De openbare ruimte in dit gedeelte van Amsterdam west verdiend absoluut zo’n mooi doordacht nieuw plein ontwerp van de kunstenaar Natasja Alers . Ruimtelijk , transparant en
verbindend van opzet met mooie ode aan verleden Rietveld) door getrokken naar het heden.
Chapeau !!

Reageren


Wolfgang | 23 juli 2020 19:10

Leuk als dit pleintje een sociale functie krijgt!

Reageren


eric | 28 juli 2020 08:56

Fijn als plein een sociale bestemming krijgt en verdere integratie van bewoners bewerkstelligd wordt. Overlast van hangjongeren moet geminimaliseerd worden

Reageren


Argumenten tegen

Eddy | 31 juli 2020 21:46

Het pleintje is te krap voor verdere invulling. De gestalde fietsen, bomen en groene heggen vullen nu grotendeels het plein, de overige ruimte is nodig als loopruimte. Als er zitobjecten komen is er grote kans dat de 'hangpersonen en dealers' hier gebruik van gaan maken. Ze zullen dan langer blijven zitten dan ze nu (af en toe) kort bij hun auto's doen. Dus uit sociaal oogpunt en veiligheid zou een zitobject hier m.i. juist averechts werken.

Reageren


Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel